PERUNIKA – IRIS CROATICA




Ako u razdoblju između travnja i srpnja krenete u primorske šume, osobito ako se odlučite pohoditi Učku, sve nijanse zelenog pomutit će vam jasnu, dobro utvrđenu sliku svijeta i trebat će vam vremena da se naviknete na drukčiji doživljaj stvarnosti. Hodit ćete uskim stazama koje su već davno prije vas svojim koracima označili naši pretci - Slaveni. Osim tih nevidljivih praslavenskih znakova, vrlo jasno vodit će vas putem bijelo kamenje - razigrano, ali čvrsto postavljeno, intenzivno dominantna ljubičasta boja procvjetalih perunika i opori prepoznatljivi ukusni mirisi mediteranskog bilja.

Već nekoliko tjedana pokušavam dokučiti odakle ta opčinjenost silinom ljubičastog. Poznajem ju već godinama, ali ovog proljeća smo se poprilično družile i zbližile, otkrila mi se u svojoj potpunoj ljepoti i zavezala me. Pomalo vuče na priču o Malom Princu i njegovoj ruži, ali s mojom perunikom nema tolike usamljenosti.


I nekako mi je postalo jasno zašto je promovirana u hrvatski nacionalni cvijet. Nema tomu dugo, na izložbi cvijeća u Japanu 2000. godine, a na prijedlog Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Zajedno s rodovima gladiola (Gladiolus) i  šafrana (Crocus), pripada porodici Iridaceae. Ovo je vrijeme kada su se šafrani povukli i prepustili mjesto dostojanstvenoj kraljevskoj ljepoti ove „orhideje sjevera“.

U Hrvatskoj raste 12 vrsta zanimljivih samoniklih perunika, endemska je vrsta i strogo zaštićena. Za svoje stanište izabire svijetle šume hrasta medunca i crnog graba. Povezana je s vrhovnim božanstvom starih Slavena – Bogom Perunom, gromovnikom, koji bi bacao gromove, i na tim bi mjestima nicale perunike. Povezana sa ženom njegovom, božicom Perunikom. Jedan planinski vrh na Učki nazvan Perunom. Njeno drugo ime je bogiša. Za početak.


Stari Egipat štuje ju kao božanski i kraljevski simbol, ona im znači vjeru, hrabrost i mudrost.

Poznatija kao Iris, prema grčkoj boginji Iris  ili Iride, onoj koja je bila božica duge i glasnica bogova, koja je prenosila njihove poruke ljudima šarajući dugom po nebu. Na mjestu na kojem bi duga dotakla tlo, nicao je ovaj cvijet. 


I kada je u pupoljku – krotko vlada.


Njezin su podanak kao lijek koristili  Indijanci, danas se rabi i kao ljekovita biljka i kao sastojak parfema u kozmetici i higijeni. Najljepša je nedotaknuta, na svom staništu na rubu šume, katkad i s pogledom na more. Ma znali su ti Slaveni gdje će se zaustaviti, mimo svoje volje – možda; i oni, kao i ja danas – zatečeni u prostoru i zaustavljeni u vremenu – pred jednom biljkom!







                    Ovo je cvijet koji želim pokloniti pogledu.